Israel på väg mot samlingsregering?

Israel går mot en samlingsregering där Benyamin Netanuahu och Benny Gantz roterar som premiärministrar.
Efter tre parlamentsval på mindre än ett år gick uppdraget att bilda regering i mitten av mars till Benyamin Netayahus politiske motståndare Benny Gantz.

Men sedan Gantz blev talman i Knesset och fått löfte om flera tunga ministerposter öppnade han för att tillsammans med Netanyahu bilda en nationell enhetsregering för att möta coronaviruskrisen och undvika ett fjärde val.

Tanken var att de två skulle rotera som premiärministrar, där Netanyahu tjänstgjorde först. Beslutet att ingå i en samlingsregering med Netanyahu ledde till att Benny Gantz allians med Yair Lapid sprack.

Kompromisser mellan Netanuahu och Gantz har uppnåtts i alla viktiga frågor – med undantag av Västbankens status.

Helgen före påsk begärde Gantz en förlängning av mandatet att bilda regeringen hos president Reuven Rivlin. Tidsfristen löper ut den 13 april.

Gemensamt uttalande

Högerpartiet Yamina hotade att lämna koalitionen istället för att ”sitta i en vänsterregering” som inte annekterar delar av Västbanken eller driver konservativa reformer.

Det ledde till att Likud tillkännagav en ny kravlista och de låsta positionerna som plötsligt uppstod i månadsskiftet mars-april ledde till ett osäkert dödläge.

I början av april hölls ett möte mellan de båda partiledarna som ledde fram till ett gemensamt uttalande där de instruerade sina förhandlingsgrupper att försöka åstadkomma ett koalitionsavtal så snart som möjligt.

I det tredje valet i Israel på mindre än ett år fick den sittande premiärministern Benyamin Netanyahus politiska allians 58 av Knessets 120 platser. Utmanaren Benny Gantz allians – vilket förutsatte passivt stöd från Arab-majoritetens på 15 platser – hade 55 mandat.

Vågmästarpartiet Yisrael Beiteinu (Israel är vårt hem) fick sju mandat och har krävt en samlingsregering.

The Image Gallery

Curabitur consequat magna purus, in aliquet magna rutrum quis. Pellentesque auctor nisl eu nibh tempor blandit. Etiam tristique urna at enim semper, rutrum efficitur leo tincidunt. Proin commodo euismod nisl, a ultrices velit. Nullam odio enim, mollis id augue at, ullamcorper rhoncus metus.