Hamas-terrorister tar skydd bakom civila och i FN-byggnader

Hamas och andra terrorgrupper i Gaza använder systamatiskt FN-anläggningar, inklusive skolor i stor skala, under kriget i Gaza. Eftersom FN-organ och medier i väst ser mellan fingrarna på Hamas folkrättsvidriga agerande kan deras beväpnade terrorister fortsätta agera utifrån skolor, skyddsrum, livsmedelslager och andra FN-platser.

I UNRWA-skolan i Shejaiya hittade IDF den 9 juli ett vapenlager med granatkastare, maskingevär, granater och underrättelsedokument från terrorgruppen Hamas vid sidan av UNRWA-uniformer. Foto: IDF

Hamas strategi att använda civila FN-byggnader liksom civil befolkning för att skydda sin militära kapacitet skapar inga rubriker i väst och leder inte till någon kritik från ansvariga FN-organ.
Detta trots att The Wall Street Journal i början av juni rapporterade att Hamas-chefen Yahya Sinwar insisterade på att civil blodsutgjutelse i Gaza är ett nödvändigt offer som kommer att leda till befrielsen av Palestina, vilket bekräftar anklagelserna om att terrorgruppen avsiktligt har utsatt sitt folk för lidande under de senaste åtta månaderna av krig i Gaza.
I dussintals meddelanden som skickats under flera månader och The Wall Street Journal tagit del av, kommunicerade Sinwar både till sina landsmän inom Hamas och till förmedlande parter att han inte hade något intresse av att fullfölja en vapenvila med Israel, eftersom han trodde att det växande antalet civila dödsfall skulle tjäna till fördel för Hamas mer än en vapenvila skulle göra.
Det är väl dokumenterat att Hamas utnyttjar lokaler som tillhör FN i Gaza. Hamas vet att FN-organ och skolor är platser som normalt ska fredas under ett krig. Därför tycks de se dessa områden som en prioritet och har försökt använda områden nära eller under dem som kommandocentraler.

FN-skola var operativ bas

När Israel i februari minskade intensiteten i sina markoperationer och senare drog sig tillbaka från större delen av Gaza blev det möjligt för Hamas att återvända till många områden. De återgick till exempelvis till Shifa-sjukhuset där hundratals terrorister barrikaderade sig. De började också verka inifrån FN:s skolor och platser som hade blivit skyddsrum eller till och med distributionslager för nödhjälp, skriver Jerusalem Post.
Det verkar enligt tidningen Ynet till och med som att Hamas har återuppbyggt UNRWA:s högkvarter som ett lednings- och kontrollcenter. I februari hittade IDF ett Hamas-datacenter under UNRWA:s högkvarter och Hamas-centralen försågs med elektricitet från UNRWA.
Hamas vet att när de gömmer sig i skolor och sjukhus kan alla luftangrepp på platsen användas för propaganda. Den 6 juli rapporterade till exempel BBC att ”minst 16 personer har dödats i ett israeliskt luftangrepp på en skola som drivs av FN i Gazaremsan, enligt palestinska tjänstemän. Dussintals fler har skadats.”
IDF bekräftade att den hade angripit skolan i Nuseirat men konstaterade att ”flera terrorister opererade i strukturer belägna i området för UNRWA:s Al-Jaouni-skola i centrala Gazaremsan”.
Hamas vet att de flesta nyhetsrapporter kommer att säga att IDF slog till mot en ”skola” snarare än en ”militärcentral” för Hamas.

Toppen av ett isberg

Den 5 juli släppte IDF filmer som visade hur Hamas attackerar civila som försökte ”gå in i ett lager där humanitärt bistånd förvarades.”
Den 4 juli sa IDF att de ”slog terrorister som opererade från UNRWA-skolor i området i Gaza City – Alqahirah-skolan i Al-Furqan och Musa-skolan i Daraj Tuffah.” Även den 30 juni sa IDF att en tunnel hittades nära en UNRWA-skola som ”terroristerna från Shejaia-bataljonen använde som ett gömställe och ett lager”.
Två dagar tidigare sa IDF att de riktade in sig på ”dussintals terrorister som gömde sig i UNRWA:s skolor och lokaler” och den 7 juni påpekade IDF att terrorister hade identifierats vid en UNRWA-skola i Nuseirat dagen innan.
Den 4 juni sade IDF att de ”slog till mot en Hamas-anläggning inbäddad i UNRWA:s Abu al-Hilu-skola i El-Bureij, belägen i centrala Gazaremsan, från vilken Hamas-terrorister opererade och planerade många attacker…”
Den 30 maj sa IDF att en terrorist avfyrade en pansarvärnsmissil från en UNRWA-skola i Rafah. Som svar angrep IDF-trupper skolbyggnaden.
Även den 22 maj riktade Israels armé in sig mot ”en anläggning belägen inuti en UNRWA-skola där Hamas-terrorister, inklusive en pansarvärnsmissil-operatör och en Nukhba-terrorist, opererade”.
I en annan incident den 14 maj utförde IDF ett precisionsanfall ”på en central befälhavare i Hamas inbäddad i en UNRWA-skola i området Nuseirat”.
Dessa exempel representerar helt klart bara toppen av ett isberg, skriver Jerusalem Post.
UNRWA blundar helt och hållet för Hamas användning av FN:s anläggningar för sin krigföring och släppte den 8 juli i ett inlägg på sociala medier som anklagade Israel för att attackera skolor, sjukhus och UNRWA-anläggningar.