Jerusalem Prayer Breakfast

Jerusalem Prayer Breakfast (JPB) är en bönerörelse initierad och ledd av Knessetledamoten Robert Ilatov med Albert Veksler som direktor och medgrundare. JPB sammanför varje år inflytelserika kristna ledare världen över med representanter från Israels regering och Knesset.

Jerusalem Prayer Breakfast pågår 27-29 maj i Knesset i Jerusalem. Omkring 400 delegater deltog på Jerusalem Prayer Breakfast Stockholm i april förra året. Foto: Ruben Agnarsson

Förutom i Knesset har bönefrukostar dessutom anordnats i uppemot 20 platser, som London, Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, New York, Dallas, Tallinn och Rom.
– Vi samlar kristna från hela världen som älskar Israel i Knesset för att be om fred över Jerusalem. 
Judar och kristna har en minst sagt komplicerad tvåtusenårig historia, men under de senaste åren har vi sett de mest oväntade saker hända, förklarar Albert Veksler, direktor och medgrundare.
– På Jerusalem Prayer Breakfast ser vi hur judar, rabbiner, kristna och pastorer kommer tillsammans, ber tillsammans och känner sig komfortabla att göra det, fortsätter han.
– Om man ser tillbaka drygt 100 år så kan man se att när dessa hinder tas bort så har det skrivits historia. Ett exempel är den anglikanske pastorn William Hechlers stöd till Thedore Herzl. 
– Dessa män, judiske Herzl och kristne Hechler, lyckades uppnå de mest anmärkningsvärda saker tillsammans, som den första sionistkongressen, där kristna sionister gav sitt stöd för det judiska återvändandet till det heliga landet.

Introducerade Herzl

Albert Veksler beskriver hur Hechler i slutet av 1800-talet använde sina sociala kontakter för att introducera Herzl för medlemmar i det tyska kungahuset och för sultanen av Turkiet och hjälpte till att lyfta Herzls idé om ett judiskt nationellt hemland från den politiska periferin till ett samtalsämne bland världsledare.
– Detta skapade förutsättningarna för Balfour-deklarationen och det brittiska mandatet, betonar han och nämner även president Truman som hade en judisk vän som han arbetade och gjorde affärer med.
– På grund av denna vänskap kunde Truman, mot alla odds och utan stöd från utrikesdepartementet, erkänna Israel endast elva minuter efter att Ben Gurion hade utropat staten Israel. När judar och kristna kommer tillsammans, händer mirakler, slår Albert Veksler fast.
– Detta är vad Jerusalem Prayer Breakfast handlar om. Vi ser mirakulösa saker hända. Vi har två medarrangörer från Knesset, en från koalitionen och en från oppositionen när vi inbjuder kristna vänner till Knesset.
– Förbön för Israel i Knesset är händelser som är omöjliga att planera, men de händer.

Tjänade på deportationer

Albert Veksler nämner bönefrukosten i Nederländerna i slutet av juni 2019 som exempel. Judiska rabbiner, kristna pastorer och den nederländska regeringen var representerad när den nationella organisatören läste från Jesaja 42:22: ”Men detta är ett plundrat och skövlat folk… De har utlämnats till plundring utan att någon räddar, till skövling utan att någon säger: `Ge tillbaka´”.
– Samma dag beslutade Nederländernas statliga järnvägsbolag att betala tiotals miljoner euro i kompensation till Förintelsens offer och deras familjer, berättar Albert Veksler.
Företaget tjänade miljoner i dagens penningvärde på att transportera judiska familjer till det nazistiska transitlägret Westerbork där de deporterades, främst till dödsläger i Auschwitz och Sobibor. 
Ett halvår senare bad premiärminister Mark Rutte om förlåtelse för att hans land misslyckades med att rädda judar undan Förintelsen. Ursäkten följdes upp några månader senare av kung Willem-Alexander och därefter av Nederländernas protestantiska kyrka.
– Kungen erkände sin gammelmormor, drottning Wilhelminas likgiltighet inför de nederländska judarnas öde under Förintelsen, berättar Albert Veksler, som i april förra året genomförde Jerusalem Prayer Breakfast i Stockholm på Elite Hotel Marina Tower i Nacka där omkring 400 delegater samlades.